Sample Questions

Jump to> Grammar   Math     Science    

 

19)              There are 2.5 trillion red blood cells in your body. Two and a half million new ones need to be produced every second by your bone marrow. That's like a new population of the city of Toronto every second. The average blood cell lives for 120 day.

 

            Which sentence contains the plural mistake?

            A) There are 2.5 trillion red blood cells in your body.

            B) Two and a half million new ones need to be produced every second by your bone marrow.

            C) That's like a new population of the city of Toronto every second.

            D) The average blood cell lives for 120 day.

            Answer: D

            Explanation: The number 120 requires a plural noun after it.

 

20)              Our heart beats around 100,00 times every day. The average human brain weighs three pounds. Human teeth are almost as hard as rocks. In 24 hours, the blood in the body travels a total of 12,000 miles - that's four times the width of North America.

 

             Which sentence contains the plural problem?

              A) Our heart beats around 100,00 times every day.

              B) The average human brain weighs three pounds.

              C) Human teeth are almost as hard as rocks.

D)                In 24 hours, the blood in the body travels a total of 12,000 miles - that's four times the width of North America.

Answer: C

Explanation: the plural of tooth is teeth.

21)              In the average lifetime, the average human spends five years eating. Human also eat around 7,000 times their own weight in food.  A human's ribs move 5,000,000 times during its life. The human skull is made of 29 different bones.

                        Which sentence contains the plural mistake?

                         A)  In the average lifetime, the average human spends five years eating.

                         B) Human also eat around 7,000 times their own weight in food.

                         C) A human's ribs move 5,000,000 times during its life.

                         D) The human skull is made of 29 different bones.

 

                         Answer: B

                         Explanation: There is more than one Human, so the word should be plural

 

22)              Most people blink about 25 times per minute. An average human eye blinks about 6,205,000 times. The human eyes are always the same size from birth until death. Every hours, the human eyes process 36,000 pieces of information.

 

            Which sentence contains the plural mistake?

            A) Most people blink about 25 times per minute.

            B) An average human eye blinks about 6,205,000 times.

            C) The human eyes are always the same size from birth until death.

            D) Every hours, the human eyes process 36,000 pieces of information.

 

            Answer: D

            Explanation: The word every indicated that the word hour should be singular.

 

23)              When sounds are above 130 decibels, they cause pain to the ears. A child's ears hear better than an adult's ears. A human's ears can ear from 1,000 to 50,000 hertz. The human ear has about 50,000 fiber in it.

 

                 What sentence contains the plural mistake?

                 A) When sounds are above 130 decibels, they cause pain to the ears.

                B) A child's ears hear well than an adult's ears.

                C) A human's ears can hear from 1,000 to 50,000 hertz.

                D) The human ear has about 50,000 fibers in it.

 

                Answer: D

               Explanation: the number 50,000 means that the word fiber should be plural

 

24)              The human brain is made of more than 10,000,000,000 nerve cells. It also contains 50,000,000,000 other cells. Over two thirds of the body is made of water. Half a liter of water is lost per day through breathing.

 

Which sentence contains the plural mistake?

A) The human brain is made of more than 10,000,000,000 nerve cells.

            B) It also contains 50,000,000,000 other cells.

            C) Over two thirds of the body is made of water.

            D) Half a liter of water is lost per day through breathing.

 

            Answer: A

            Explanation: There are over ten billion, so a plural noun is required

 

25)              The human body has 200,000 temperature detectors. The body also contains 500,000 touch detectors. The human eyes contain one hundred and thirty million light detectors. The average human heart pumps four thousand gallons of blood per day.

 

            Which sentence contains the plural mistake?

            A) The human body has 200,000 temperature detectors.

            B) The body also contains 500,000 touch detectors.

            C) The human eyes contain one hundred and thirty million light detectors.

            D) The average human heart pumps four thousand gallons of blood per day.

 

            Answer: B

            Explanation: There are over 500,000 so this warrants a plural noun.

 

26.  The criterion for good health is in the adoption of healthy life style.

What is wrong with this sentence?

A.    The should be comma after is

B.     Fragment is not correct

C.     Criterion must be used

D.    Spellings of healthy is incorrect

Ans: C

Exp: The word criterion is plural and singular of it is criterion, which must be used.

27.  One should not take to many medicines in one dose. What is wrong with this sentence?

A.    Sentence is correct

B.     Word many should be eliminated.

C.     A Word medicine is not correct.

D.    Dose is plural

Ans: C

Exp: The world medicine is already a plural so there is no need of putting ‘s’ after it.

28.  Most of the disease have been diagnosed with the help of modern medical technology. What is wrong with this sentence?

A.    Diagnosed must be eliminated

B.     Technology must not be used.

C.     Word diseases must be used.

D.    Modern has wrong spellings

Ans: C

Exp: The word diseases must be used.

29.  Smoking may effect your lung and may cause heart problems as well. What is wrong with this sentence?

A.    Smoking must be in capital.

B.     Use affect instead of effect

C.     Word Lungs must be used instead of Lung

D.    ‘Hearts’ must be used.

Ans: D

Exp: The plural of Lung is lungs.

30.  Peoples with chain smoking habits are more likely to be prey of heart diseases. What is wrong with this sentence?

A.    Word ‘ Peolpes’ is not correct

B.     Smoking should be in double quotes

C.     Their should be comma after word habits

D.    Diseases must be disease

Ans: A

Exp: The world PEOPLE itself is plural.

Q. 31 My little sons ate too much jelly and candy and I am really worried about him because his teeth became so dirty.

A.  Candies and Jellies

B.   Candy and jelly

C. son

D. Sons

Ans: D, A

Exp: Sons, jellies and candies are plural words.

Q. 32 My father is old men he is very fond of junk foods and I am very worried about him and I wanted to consult a doctor.

Put the correct sentence in this sentence?

A. Men

B.  Man

C. Mans 

D. Mine 

Ans: B

Exp: ”Man” is singular word,

Q.  33 We have five child and one of them is student of medical. in few years, he will become a doctor and I always pray for him.

A.  Child

B.  Kid

C.  Kids

D.  Children

Ans: D

Exp: correction of this sentence is like “ we have five children”

Q. 34 My husband watch TV all the night, I am very worried about him because watching TVall the time is affecting his health.

A.  Watch

B.  Watches

C.   See

D.  Seen

Ans:  B

Exp:correct sentence is “ my husband watches TV ”

Q. 35 I goesto the gym for exercise to keep me fit and strong from different diseases.

A.  Go

B.  Went

C.   Gone

D. Goes

Ans: A

Exp: Correct sentence will be: I go to the gym for exercise.

Q. 36 There are so many type of disease that affects human life and human civilization is suffering from so many years.

A. Types

B.  Type

C. Tip

D.  Top

Ans: A

Exp: correct sentence will be like: “types of disease”

Q. 37 My father is a patient of diabetes I wishes that he will cure soon and I will be grateful to the Jesus Christ.

A. Wishes

B. Wash

C.  Wish

D.  Washed

Ans:  C

Exp:  singular will become” I wish that he will cure soon”

Q. 38 There are so many kind of vitamin like: vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, vitamin E, vitamin K and these vitamins have their own function.

A.  Kind

B. Kinds

C.   Kids

D. Kid

Ans: B

Exp: Correction of this sentence like as:  “There are so many kinds of vitamin like:”

Q. 39. I am a student of medical college and my father is also a doctor. Every night, he give me so many instruction about medical fields.

A.  Give

B.  Gives

C.   Gain

D.  Got

Ans: B

Exp: Correct sentence like as: “he gives me …”

Q.40  There are so many term used in medical field, all these term has their own meaning and functions.

A. Turn

B.  Turns

C.   Terms

D.  Term

Ans: C

Exp: Correct sentence like as: “there are so many terms…”

Q. 41 One day I was sitting with my friend and he asks me a question tell me all main function of human brain.

A.  Functions

B. Function

C.  Fun

D.  Funs

Ans: A

Exp: Plural sentence will be used in this sentence like “functions”

Q. 42 Mr. Jonathan is my favorite teacher during my medical class and I likes him very much. 

A.  Like

B. Looks

C.  Likes

D.  Look

Ans:A

Exp: Singular word will be used “Like”

Q. 43 Last night, I visit the hospital and Doctor tells me there are so many benefit of exercise.

A. Benefit

B.  Benefits 

C.  Bone

D.  Bones

Ans:  B

Exp: In this sentence plural word will be used ” Benefits”

Q. 44 Last evening, I go for exercise in gym and instructor tells me seven secret of perfect health.

A.  Secret

B. Secure

C.  Secrets

D.  Scare

Ans:C

Exp: Correct sentence will like as: “seven secret of perfect health”

Q. 45. With the instruction of my couch, I lost my weight within five day.

A. Day

B.  Days

C.   Doze

D.  Dose

Ans:  B

Exp: Plural words will be used in this sentence.

Q. 46 Last years a very bad incident happened with my family that my little son burnt with fire.

A.  Year

B.  Years

C.   you

D.  Your

Ans:A

Exp: Correct sentence will be as: “Last years”

Q 47. My wife gave birth a new child and my new babies is so beautiful, cute and smart.

A.  Babies

B.  Born

C.  Baby

D.  Burn

Ans:C

Exp:Correct sentence will be like: “my new babies ”

Q. 48 There are so many person in the world, Who wanted to be a doctor and try so hard.

A.  Person

B.Purple

C.  People

D.Puppies

Ans: C

Exp:Plural word will be used in this sentence.

Q. 49 Recently, I completed my medical degree. There are so many boy and girls in our graduation ceremony.

A.  Boy

B. Buoy

C. Boys 

D.  Bees

Ans: C

Exp: Boys is plural word that’s why word “ boys” will be used.

Q. 51 There are much equipment used in operation room like: angle mount, face mask adult etc.

A.  Equip

B.  Equipment

C.   Equipped  

D. Equipments

Ans:D

Exp: Plural word will be used in this sentence like: “equipment used in  Operation Theater’’

Q. 52 There are so many germ in human body that we cannot see them but they actually exist in our world.

A.  Gems

B.  Germs

C.   Germ

D.  Gem

Ans: B

Exp: Plural word will be come in this sentence.

Q. 53 In our county, there are so many blood bank available. All over the county people contact them and save their lives.

A.  Bank

B.  Bunch

C.   Bunk

D.  Banks

Ans: D

Exp: correct word is “Banks”

Q. 54 There are so many Microorganismin this world; we can see these all organisms through microscopes.

A.  Micro

B. Microorganisms 

C.   Microorganism

D.  Micros

Ans: B

Exp: in this sentence plural word will be used “Microorganisms”

Q.  55 Today we learns about Human body cells and what is the importance of cells in human body.  

A.  Learnt

B.  Learned

C.  Learns

D. Learn

Ans:C

Exp: Singular word will be used in place of “learns”

Q. 56.in human body, aorta is the biggest artery and carry the oxygen from the left ventricle of heart.

A.  Carried

B.  Carry

C.   Carries

D.  Career

Ans: C

Exp: plural word will be used in this sentence.“ Carries”

Q. 57 Septum is also part of heart and it is muscular walls which separate the left and right sides of the human heart.

A. Well

B.   Wall

C.   Walls

D.   Will

Ans:  B

Exp: Singular word will be used in this sentence.

Q. 58. Vitamin A is most important in all types of vitamins because it help in improving your eye side.

A.  Helped

B.  Help

C.  Helps

D. Helping

Ans: C

Exp: Plural word will be used in this sentence.

Q. 59. In human ears, nerves have their own importance because this nerves carry impulse signals from the inner. 

A.  This

B.  These

C.   Those

D.  That

Ans:B

Exp: plural word will be used in this sentence “these nerves”

Q. 60 In human skeleton axial consist of bones that makes axis of the human body and support the body.

A.  Consisted

B. Consists

C.  Consist

D.  Consisting

Ans: B

Exp: Plural word will be used in this sentence.

Q. 61 Human bones are made of vitamin, proteins and minerals.

A. Vitamins

B. Vitamin

C. Proteins

D. Minerals

Ans: A

Exp: Plural word will be used in this sentence.

Q.62 Last day I went other doctor and he told me that if you should learns how fats are burning. You should join our class in the morning.

A. Learnt

B.  Learns

C. Learned

D. Learn

Ans: D

Exp: Singular word will be used in this sentence.

Q. 63 According to the doctors, there are 4 tip to healthy bones. Eat health food, take morning walk daily, Sleep well and eat food with calcium.

A.  Tips

B.  Tops

C.   Tip

D.  Top

Ans: A

Exp: Plural word will be used in the end of this sentence.

Q.64 You can maintains your health with taking good breakfast, by getting spiritual, drinking pure water and etc.  

A. Maintained

B. Maintains

C.  Maintain

D. Maintenance 

Ans: C

Exp: Singular word will be used in this sentence.

Q. 65 I heard new about our medical college that now it is rated top10 world best college all over the worlds.

A.  New

B.  News

C. Knew

D.  Know

Ans: B

Exp: Plural word will be used in this sentence “News”

Q. 66 Unfortunately, I drink regularly and one day I went to the doctor he tells me you know what are the side effect of drinking.

A.  Effect

B.  Affects

C.   Effects

D.  Affect

Ans: C

Exp: Plural word will be used in this sentence “the side effects”

Q 67 I am doctor skin surgeon and telling you how we can looks young and fresh.

A. Looking

B. Look

C.  Looks

D.  Looked

Ans: B

Exp: Singular word will be used in this sentence.

Q. 68 I am a patients of kidney and wanted to know how I can prevent kidney stones in future.

A.  Patient

B.  Patients

C.  Patience

D. Portion

Ans:A

Exp: singular word will be come in this sentence “Patient”

Q. 69When I was child, my father had panic attacks and I wanted to knows what is the meaning of panic attacks.  

A.  Knew

B. Knows

C.  Know

D. known

Ans: A

Exp: Singular word will be used in this sentence.

Q. 70 Proteins  is very important nutrients required for the human body. 

A.  Proteins

B.  Protein

C.  Protects

D. Protect

Ans: B

Exp: Singular word will be used in this sentence.

Q 71 My family doctor told me that good and healthy breakfast is the best start of the days.

A.  Day

B.  Days

C.  Dose

D.  Doze

Ans: A

Exp: singular word will be used in this sentence.

Q. 72 I am medical college student and wanted to know about what are the chamber of heart.

A.  Chamber

B.  Chambers

C. Vein

D.  Veins

Ans:B

Exp: Plural will be come in this sentence.

Q 73 Important clinical term in connection with the heart are systole, diastole and Precordium etc.

A.  Term

B.  Terms

C.  Turn

D.  Turns

Ans: B

Exp: Plural word will be used in this sentence.

Q 74 It is the metabolic headquarters in the body. The liver is situated in the upper part of the right sides of the abdominal cavity just below the diaphragm.

A.  Side

B.   Sides

C.   Sent

D.  Send

Ans: A

Exp: Singular word will be used in this sentence.

Q. 75 My friend was graduated from medical college and he also a good singers  but he made his career in music field.

A. Singer

B. Singers

C.  Single

D. Singles

Ans: B

Exp: singular world will be come in this sentence.

Q. 76 Ivy and Annie are both friend from childhood and they also graduated from medical college now, practicing together in their own city.

A.  Friend

B.  Friends

C. Buddy

D.  Buds

Ans: B

Exp: Plural word will be come in this sentence.

Q. 77 Today we saw so many patients in surgical ward crying with pains.

A.  Pain

B.  Pains

C.  Pulse

D.  Pulses

Ans: A

Exp: Singular will be come in this sentence.

Q 78. My husband take too much sugar in his tea and doctor suggested him do not take sugar in his tea. 

A.  Took

B. Takes

C.  Take

D.  Taken

Ans:B

Exp: plural will be come in this sentence.

Q. 79 Sports are very important in human life and when you plays any game it keep you fit and strong.

A.  Played

B.  Plays

C.  Play

D. Playing

Ans: C

Exp: Singular word will be come in this sentence.

Q. 80 Today medical doctor are going to start a new campaign about washing hands and cleaning yourself.

A. Doctors

B.  Doctor

C.  Doctorate

D. Doctorates

Ans: A

Exp: Plural word will be come in this sentence.

Q. 81 I am a diabetic person and doctor suggest me that you should get up early in the morning and go for walk.

A.  Suggested

B.  Suggesting

C. Suggests

D. Suggest

Ans: C

Exp: plural word will be come.

Q. 82 Mr. John has recently opened a news hospital and robbers steal his all equipment from hospital.

A.  Knew

B.  Known

C.   New

D.  News

Ans: C

Exp: Singular word will be come in this sentence.

Q. 83 Last day I was working in the operation theater (OT) and suddenly glasses of water is broke into pieces.

A.  Glass

B. Glasses

C.   Classes

D.  Class

Ans: A

Exp: Singular will be come in this sentence.

Q. 85 One day, I was playing outside of my home and suddenly mad dog did attacks on me and people of the town took me to the hospital.

 

MATH

52. You are comparing the measurements of solid material to that of liquid material when it is converted into a metric measure.  How many pounds of material are in one kilogram?

            a) 1 lb

            b) 2.2 lbs

            c) 2.5 lbs

            d) 3 lbs

 

Answer: b

Explanation: 2.2 lbs = 1 kg

 

53. Coming back to helping your students understand liquid measurements, you ask them how many milliliters there are in one teaspoon.  What should be their answer?

            a) 1 tsp = 2 milliliters

            b) 1 tsp = 4 milliliters

            c) 1 tsp = 5 milliliters

            d) 1 tsp = 6 milliliters

 

Answer: c

Explanation: 1 tsp = 5 milliliters

 

54. As part of the same lecture, you ask your students how many milliliters there are in one tablespoon.  What should be their answer?

            a) 15 milliliters

            b) 16 milliliters

            c) 18 milliliters

            d) 20 milliliters

 

Answer: a

Explanation: Since one tablespoon = 3 teaspoons, then there are 15 milliliters in 1 tablespoon, since there are 5 milliliters in 1 teaspoon.

 

55. You now move on with your students to discuss how to convert measurements of length into metric measurements.  You ask them how many inches there are in one centimeter.  What should be their answer?

            a) 0.32 inches

            b) 0.41 inches

            c) 0.39 inches

            d) 0.36 inches

 

Answer: c

Explanation: One centimeter = 0.39 inches

 

56. You then reverse your question and ask your students how many centimeters there are in one inch.  What should be their answer?

            a) 2.34 centimeters

            b) 2.39 centimeters

            c) 2.54 centimeters

            d) 2.68 centimeters

 

Answer: c

Explanation: There are 2.54 centimeters in 1 inch.

 

57. You are now instructing your students about milliequivalents.  What is a millliequivalent?

            a) The number of grams per cc in a solution

            b) The number of milliliters per cc in a solution

            c) The number of milligrams per cc in a solution

            d) The number of drams per cc in a solution

 

Answer: a

Explanation: Millliequivalent is the number of grams per cc in a solution.

 

58. You ask your students what is the millliequivalent of 1 liter.  What should be their answer?

            a) 1/10 of 1 gram in 1 liter

            b) 1/15 of 1 gram in 1 liter

            c) 1/100 of 1 gram in 1 liter

            d) 1/1000 of 1 gram in 1 liter

 

Answer: d

Explanation: The milliequivalent of 1 liter is 1/1000 of 1 gram.

 

59. One of your students asks you what the milliequivalent is of 1 milliliter.  What do you answer?

            a) 1/100 of 1 gram

            b) 1/1000 of 1 gram

            c) 1/10 of 1 gram

            d) 1/16 of 1 gram

 

Answer: b

Explanation: The milliequivalent of 1 milliliter is 1/1000 of 1 gram.

 

60. You have moved on to discuss volume measurements with your students.  You ask them how many ounces there are in one quart.  What should be their answer?

            a) 24 oz.

            b) 12 oz.

            c) 36 oz.

            d) 32 oz.

 

Answer: d

Explanation: There are 32 oz. in 1 quart.

 

61. You ask your students what is the ratio of 1 microgram to 1 gram.  What should be their answer?

            a) 0.0001g

            b) 0.00001g

            c) 0.000001g

            d) 0.0000001g

 

Answer: c

One microgram is 0.000001g.

 

62. Your employee is filling a prescription and asks you how many grains there are in one gram.  What do you tell him?

            a) 15.8 grains

            b) 16.4 grains

            c) 15.4 grains

            d) 17.8 grains

 

Answer: c

Explanation:  There are 15.4 grains in one gram.

 

63. The same employee then asks you the ration between grams and milligrams.  What is your answer?

            a) 1 mg = 0.001g

            b) 1 mg = 0.0001g

            c) 1 mg = 0.00001g

            d) 1 mg = 0.000001g

 

Answer: b

Explanation: 1 mg = 0.0001g

 

64. You are teaching your students about converting grams and milligrams into other types of measures.  You ask them what in milligrams the equivalent is in grains.  What should be their answer?

            a) 1 grain = 65 mg

            b) 1 grain = 60mg

            c) 1 grain = 100 mg

            d) 1 grain = 1000mg

 

Answer: a

Explanation: 1 grain = 65 mg

 

65. Your student asks you how many grams are in one pound.  How do you answer?

            a) 1 lb = 500g

            b) 1 lb = 365g

            c) 1 lb = 454g

            d) 1 lb = 568g

 

Answer: c

Explanation: 1 lb = 454g

 

66. You are instructing a group of employees on how to convert household measures in grains and grams.  You ask them how many grams are in one ounce.  What should be their answer?

            a) 26.8 grams

            b) 28.4 grams

            c) 32.5 grams

            d) 38.6 grams

 

Answer: b

Explanation: One oz = 28.4 grams

 

67. You ask the same group of employees how many grains are in one ounce.  What should be their answer?

            a) 233.5 grains

            b) 238.5 grains

            c) 339.5 grains

            d) 437.5 grains

 

Answer: d

Explanation: 1 oz. = 437.5 grains

 

68. You are discussing the conversion of measures of length into the metric system with your students.  You ask them how many centimeters there are in one inch.  What should be their answer?

            a) 3.56 centimeters

            b) 2.35 centimeters

            c) 2.54 centimeters

            d) 2.25 centimeters

 

Answer: c

Explanation: One inch = 2.54 centimeters

 

69. You are testing out a new group of employees on their familiarity with household measurements you ask them to convert one gallon into quarts, pints, fluid ounces, and milliliters.  What should be their answer?

            a) One gallon = 4 qt., 8 pt., 128 fl. oz. and 3480 milliliters

            b) One gallon = 4 qt., 8 pt., 136 fl. oz. and 3260 milliliters

            c) One gallon = 4 qt., 8 pt., 148 fl. oz. and 3690 milliliters

            d) One gallon = 4 qt., 8 pt., 164 fl. oz. and 3860 milliliters

 

Answer: a

One gallon = 4 qt., 8 pt., 128 fl. oz., and 3480 milliliters.

 

70. You ask the same group of employees how many fluid ounces there are in one pint.  What should be their answer?

            a) 12 fl. oz.

            b) 16 fl. oz.

            c) 18 fl. oz.

            d) 24 fl. oz.

 

Answer: b

There are 16 fl. oz. in 1 pint.

 

71. You ask the same group of employees how many cups there are in a pint.  What should be their answer?

            a) 4 cups

            b) 3 cups

            c) 2 cups

            d) 2.5 cups

 

Answer: c

Explanation: There are 2 cups in 1 pint.

 

72. A student asks you how many fluid ounces there are in 1 fluid dram.  What is your answer?

            a) 8 fl oz.

            b) 6 fl. oz.

            c) 4 fl. oz.

            d) 2 fl. oz.

 

Answer: a

Explanation: There are 8 fl. oz. in 1 fluid dram.

 

73. You then ask the student to tell you how many fluid ounces there are in one cup.  What should be her answer?

            a) 2 fl. oz.

            b) 4 fl. oz.

            c) 6 fl. oz.

            d) 8 fl. oz.

 

Answer: d

Explanation: There are 8 fl. oz. in 1 cup.

 

74. You are teaching your students how to break down different types of measurements into a variety of categories.  You ask them to tell you how many minims there are in one fluid dram.  What should be their answer?

            a) 30 minim

            b) 40 minim

            c) 60 minim

            d) 80 minim

 

Answer: c

Explanation: There are 60 minim in 1 fluid dram.

 

SCIENCE

634. Solids are classified into crystalline, amorphous. Ionic solids are an example of crystalline solids. Which of the following statement is correct about ionic solids.

A. They have good conductivity in solid state

B. They have low melting points

C. They are soluble in polar solvents

D. They have high vapor pressures

Answer: C

Explanation:  Ionic solids are characterized by having poor conductivity, high melting points, low vapor pressures and high solubility in polar solvents.

 

635. Each atom has many electrons in radius around the nucleus. When electrons move from n=1 to n=2, where n=number of orbit, the radius of the orbit increases to:

A. O. 5o A

B. 1. 58o A

C. 2. 1o A

D. 3. 7o A

Answer: C

Explanation:  The radius of 2nd radius, calculated by Bohr's model is 2. 1oA.

 

 

 

 

 

 

636. The rate of reaction is dependent upon many factors. Out of these, an important factor is the ionic character of the reactant molecule. As the ionic character increases, the rate of reaction:

A. Increase

B. Decreases

C. Remains the same

D. Becomes zero

Answer: A

Explanation:  Increase in the ionic character is accompanied by an increase in the rate of reaction.

 

637. Charged bodies when brought close exert force on each other. This force is dependent upon the distance between the charged particles and the value of charge on the particles. If the distance between the 2 charged bodies is halved, the force between them becomes:

A. Double

B. Half

C. Four times

D. Remains constant

Answer: C

Explanation:  The force between two charged particles is inversely proportional to the square of distance between them. So if the distance is halved, the force becomes 4 times.

 

638. The e/m value of cathode rays(rays of electrons) in a discharge tube is:

A. 1. 6022x 1019 Coulombs Kg-1

B. 1. 7588x 1011 Coulombs Kg-1

C. 9. 11x 10-31 Coulombs Kg-1

D. 1. 0974x 107 Coulombs Kg-1

Answer: B

Explanation: The e/m value of cathode rays 1. 7588x 1011 Coulombs Kg-1

 

639. During crystallization the hot filtered solution is cooled at a moderate rate. This precaution is taken so that

A. Small sized crystals are formed

B. Big sized crystals are formed

C. Medium sized crystals are formed

D. Microscopic size crystals are formed

Answer: C

Explanation:  Cooling the hot filtered solution at moderate rate is done so that well formed medium sized crystals are formed.

 

 

 

 

640. A solid mixture containing a non volatile n volatile component can b separated into its components by using an experimental technique:

A. Solvent extraction

B. Sublimation

C. Crystallization

D. Chromatography

Answer: B

Explanation:  Sublimation is the technique used to separate mixtures containing volatile and non-volatile mixtures.

 

641. Which of the following has the same number of electrons as -particle:

A. H

B. He

C. H+

D. Be+

Answer: C

Explanation:  Alpha particles are positively charged particles that are devoid of any electrons. Similarly H+ ions have no electrons.

 

642. When electrons are passed through a magnetic field, they are acted upon by the field. Thus the force applied on them bends their path towards the:

A. North pole

B. South pole

C. The path does not bend towards any pole

D. Both poles

Answer: C

Explanation:  The magnetic field does not bend the electrons towards any pole, but bends their path perpendicular to the field.

 

643. Burning of wood is an example of an exothermic reaction. In such reactions, heat of system __ during reaction:

A. increases

B. Decreases

C. Remains the same

D. Reaction does not involve heat production or absorption

Answer: A

Explanation:   In exothermic reactions energy stored in the compounds in the form of bonds and potential energy is released in heat form.

 

 

 

 

 

 

644. In endothermic reactions heat of system __ during reaction:

A. Increases

B. Decreases

C. Remains the Same

D. None of them

Answer: B

Explanation: In endothermic reactions heat of system decreases

 

645. Molar masses of elements and compounds have same number of atoms/molecules, which is given by Avogadro’s number. Of the given combination of gases, which contain same number of molecules:

A. 11g CO2 and 7gN2

B. 11g CO2 and 14 g N2

C. 22 g CO2 and 28g N2

D . 44 g CO2 and 44 g N2

Answer: D

Explanation: The correct answer is 44 g CO2 and 44 g N2

 

 646. Exothermic reactions are such reactions where heat is evolved. If temperature of the system is increased than the reaction will go in ____ direction:

A. Forward

B. Backward

C. No change occurs

D. Direction of reaction is independent of temperature of system

Answer: B

Explanation: The reaction will go in backward direction

 

647. Catalysts are elements or compounds that increase the rate of a given reaction without themselves being consumed. If a catalyst is added to a reversible reaction, it will

A. Increase the rate of reaction

B. Increase the activation energy of reaction

C. Increase time Taken to reach equilibrium

D. Changes the temperature of the reaction mixture

Answer: A

Explanation:  Catalysts increase the rate of reaction, decrease the activation energy, and decrease the time taken to reach equilibrium.

 

648. Such a system, which is not effected by any external force or factor is known as:

A. Inertial system

B. Non-inertial system

C. Isolated system

D. Non-isolated system

Answer: C

Explanation:  A system which has no external force acting on it is called an isolated system.

 

649. pH scale is a scale used to determine the extent to which a solution is acidic or alkaline. Which of following solutions has pH=0:

A. 0. 1M HCl

B. 0. 5 M H2SO4

C. 0. 1M HNO3

D. 0. 1m CH3COOH

Answer: B

Explanation:  pH of a 0. 5M solution of H2SO4 is calculated to be 0.

 

650. In the human body, urea is constantly produced by various enzymes. Of the following enzymes, hydrolysis of urea is catalyzed by:

A. Zymase

B. Invertase

C. Urease

D. Alpha glycosidase

Answer: C

Explanation:  Urease is the only enzyme among these that hydrolyzes urea.

 

651. Which one of the following reaction is example of a homogeneous catalysis:

A. Hydrolysis of esters

B. Formation of SO2 by contact process

C. Formation of NH3 in Haber’s process

D. Hydrolysis of glucose

Answer: A

Explanation:   Hydrolysis of esters is an example of homogeneous catalysis.

 

652. For a given reaction Increase in temperature provides ___ and therefore chemical reaction is accelerated at high temperature:

A. Heat of evaporation

B. Optimum temp

C. Potential energy

D. Activation energy

Answer: D

Explanation:  Increasing the temperature of a reaction mixture provides activation energy, so the reaction is accelerated.

 

653. Sublimation ,vaporization, melting and photosynthesis are all examples of:

A. Physical process

B. Chemical process

C. Endothermic process

D. Biochemical process

Answer: C

Explanation:  In all of these reactions energy is absorbed. So these are endothermic reactions.

654. A particle having mass of an electron and charge of a proton is called a:

A. Photon

B. Positron

C. Antiproton

D. Antineutrino

Answer: B

Explanation:  A positron has mass of an electron, but with positive charge.

 

655. Weak nuclear force is a kind of nuclear force which has

A. Short range

B. Long range

C. Infinite range

D. None of these

Answer: A

Explanation:  Weak nuclear forces are short ranged forces that bind the intra- nuclear particles together.

 

656. Quarks are proposed to be the building blocks of mesons and baryons, as proposed by Gell-Mann and Zweig. With two down quarks and one up quark which of the following particles can b made:

A. Electron

B. Proton

C. Photon

D. Neutron

Answer: D

Explanation:  Two down and one up quark combine to make a neutron.

 

657. The chemical behavior of an atom is determined by its:

A. Binding energy

B. Mass number

C. Atomic number

D. Number of isotopes

Answer: C

Explanation:  behavior of an element depends on its atomic number.

 

658.. During nuclear emission different kind of rays maybe emitted. When a nucleus emits a gamma ray its mass number decreases by:

A. 4

B. 1

C. 5

D. Remains same

Answer: D

Explanation:  rays are electromagnetic rays that have no effect on the mass or atomic number of the atom.

659. Pair production is the phenomenon when a high energy photon, in the vicinity of a heavy nucleus, disintegrates to form an electron and a positron. This can't take place in vacuum because:

A. Photons can't interact with heavy nucleus

B. Photons are reflected by the heavy nucleus

C. Absence of heavy nucleus

D. A high energy field such as an electric field is required

Answer: C

Explanation:  As there is no heavy nucleus present in vacuum to take the recoil energy, pair production is not possible there.

 

660. A reaction maybe exothermic, endothermic, or isothermic. When energy is released during a reaction it is said to be:

A. Exothermic reaction

B. Endo thermic reaction

C. Free radical reaction

D. Bond breaking reaction

Answer: A

Explanation:  In exothermic reactions energy is released to the environment.

 

661. Mercury is 13. 6 times as dense as water. The statement shows a _____ measurement:

A. Quantitative

B. Qualitative

C. Both quantitative and qualitative

D. It is not a measurement at all.

Answer: A

Explanation:  This is a quantitative measurement because the density of Mercury is quantitatively compared to the density of water.

 

662. At constant temperature Which of the following laws study the pressure volume relationship of a gas:

A. Charles law

B. Graham's law

C. Dalton's law

D. Boyle's law

Answer: D

Explanation:  The relationship of pressure with volume at constant temperature is studied by boyle's law.

 

 

 

 

 

663. By charle's law there will be a change in the volume of a given gas by 1/273 of its original volume at 0oC if the temperature of gas is changed by:

A. 10'c

B. 1'c

C. 100'c

D. 2'c

Answer: B

Explanation:  volume of a gas will change by 1/273 of its original volume if temperature changes by 1oC

 

664. If the absolute temperature of a gas is doubled and pressure is reduced to one half gas volume will:

A. Remains same

B. Increases two times

C. Reduces to 1/4

D. Increases 4 times

Answer: D

Explanation:  According to the general gas equation the temperature of a gas is directly, and pressure is inversely proportional to the volume of the gas.

 

665. The temperature above which a gas can't b liquefied no matter how much pressure is applied is called:

A. Critical temperature of a gas

B. Absolute zero

C. Liquefication temperature

D. Boiling point

Answer: A

Explanation:  Critical temperature is the temperature above which a gas cannot be liquefied no matter how much pressure is applied to it.

 

666. When 2 ice cubes are pressed together they unite to form one cube. Which of the following forces is responsible for holding them together:

A. Van der Waal

B. Covalent bonding

C. Hydrogen bonding

D. Dipole-dipole interaction

Answer: C

Explanation:  Hydrogen bonding is the force present between the molecules of water in an ice cube and it is responsible for holding the molecules together.

 

 

 

 

667. If there are weak intermolecular forces present between the molecules of a liquid it will be:

A. More volatile

B. Less volatile

C. More dense

D. Less heavy

Answer: A

Explanation:  Presence of weak intermolecular makes between atoms of a liquid makes it more volatile.

 

668. Iodine is a molecular solid. This is because its molecules are held together by:

A. Ionic

B. Covalent

C. Metallic

D. Van der waal's forces

Answer: D

Explanation:  Iodine has large radii that make it possible for its molecules to form van der wail forces between themselves. That makes it a molecular solid.

 

669. Protons, neutrons and electrons are fundamental particles that form the composition of an atom. Arrangement of these fundamental particles within its atom determines its

A. Physical properties

B. Chemical properties

C. Both physical and chemical properties

D. Fundamental particles do not affect the properties of an atom

Answer: C

Explanation:  Fundamental particles determine both the physical and chemical properties of an element.

 

670. Gases conduct electricity at:

A. High pressure

B. Low pressure

C. Ordinary pressure

D. Abnormal pressure

Answer: C

Explanation:  Gases conduct electricity at ordinary pressure.

 

 

 

 

 

 

671. When a hydrogen gas is excited at low pressure by passing current through it, it emits radiation in the form of a spectrum. The spectrum contains wavelengths grouped in various series. Of these the Lyman series lies in:

A. Ultraviolet region

B. Visible Region

C. Infrared region

D. Microwave region

Answer: A

Explanation:  The wavelengths in Lyman series lies in the ultraviolet region.

 

672. During nuclear breakdown, various radiations are emitted which maybe material or non material in physical nature.

A. rays

B. Gamma rays

C. rays

D. Cathode rays

Answer: B

Explanation:  Gamma rays are high energy photons which do not have any mass and are non material.

 

672. Whenever a chemical bond is formed, it is accompanied by a change in the energy of a system. The formation of a chemical bond is accompanied by:

A. Decrease in energy

B. Increase in energy

C. The repulsive forces overcoming attractive forces

D. No change in energy occurs

Answer: A

Explanation:  Formation of a chemical bond is accompanied by decrease of energy of the products.

 

673. Which of following species have same total number of electrons as do a neon atom:

A. Mg+

B. Na+

C. HCl

D. OH-

Answer: B

Explanation:  After losing an electron, the total number or electrons on Na+ ion become equal to a neon atom.

 

 

 

 

 

674. SI(system international) has made a comprehensive system for standard measurements. In the SI-System heat contents are measured in units of:

A. Calorie

B. Joules

C. Ergs

D. Watts

Answer: B

Explanation:  Joule is the standard unit in which the heat content of a system is measured.

 

675. An exothermic reaction is one in which heat is evolved during the formation of products from reactants. In such an exothermic reaction:

A. Enthalpy of reactants is lesser than that of products

B. Enthalpy of reactants is greater than that of products

C. Heat is transferred from the surrounding to the system

D. Enthalpy of reactants and products is the same

Answer: B

Explanation:  The enthalpy of the reactants is greater than that of products because some energy that was stored in the products is lost during the chemical reaction and lost in the form of heat. So the total enthalpy of the products becomes lesser than the products.

 

676. _____ is a state function of a system which describes together the internal energy and potential of work that can be done by the system is:

A. Enthalpy

B. Energy change

C. Work function

D. Free energy

Answer: D

Explanation:  Free energy is a state function of a system under observation that describes both the internal energy of the system and the amount of potential work that can be done by the system.

 

677. An endothermic reaction is one in which the system absorbs energy from the atmosphere. The ΔH of an endothermic reaction carries a positive sign because:

 

A. Heat is evolved

B. Heat is absorbed

C. Energy changes are positive

D. It has no relation to the energy of reaction

Answer: B

Explanation:   Because heat is absorbed during an endothermic reaction, the sign for ΔH is positive.

 

 

 

678. The ΔH for a reaction is -110Kcal/mol. This value of ΔH shows that reaction is:

A. Endothermic

B. Exothermic

C. Not stable

D. It needs a catalyst

Answer: B

Explanation:  The negative value for ΔH shows that heat is being evolved(lost) by the system. So the reaction would be exothermic.

 

679. An endothermic reaction proceeds with absorption of energy from the environment. So for an endothermic reaction to occur in the reverse direction the same amount of heat is to be:

A. Added

B. Evolved

C. Some amount is added while some is evolved

D. None

Answer: B

Explanation:  Since in endothermic reactions heat is absorbed, so in the reverse reaction, heat must be evolved.

 

680. Buffer solutions are such that resist change in pH, even if small amounts of strong acid or base is added to it. A buffer solution having pH less than 7 is made by:

A. Mixture of weak acid + salt of it with strong base

B. Mixture of weak acid +salt of it with weak base

C. Mixture of weak base +salt of it with strong acid

D. Mixture of weak base+salt of it with weak base

Answer: A

Explanation:  An acidic buffer is made by mixing in a solution a weak acid with a salt of it with a strong base.

 

681. pH of human blood is essentially maintained at a constant value due to carbonates, bicarbonates, and proteins etch The value at which it is maintained is:

A. 7

B. 7. 25

C. 7. 35

D. 7. 47

Answer: C

Explanation:  The pH of blood is maintained at a value of 7. 35 by various buffers in the body, for example bicarbonate buffer and the protein buffer.

 

 

 

 

 

 

682. The oxidation state of Mn in KMnO4 is

A. +2

B. +4

C. +6

D. +7

Answer: D

Explanation: The correct answer is +7

 

683. In the given reaction Cu +HNO3 =====>Cu(NO3)2 +NO+H20 the atom which is oxidized is

A. Cu

B. H

C. N

D. O

Answer: A

Explanation: In the above reaction, proceeding in forward direction, the atom of copper is being oxidized.

 

684. The oxidation state of an element is the positive or negative charge on it, possibly due to a redox reaction. The oxidation state is zero when:

A. The element forms oxides

B. The element forms hydrides

C. The element is in free state

D. It is zero only for noble gases

Answer: C

Explanation:  In the free state the oxidation of an element is always zero.

 

685. A galvanic cell consists of a cathode and an anode. At the cathode which reaction always occurs:

A. Oxidation

B. Reduction

C. Both a and b

D. No reaction occurs

Answer: B

Explanation:  At the cathode always reduction takes place.


Contact Us

(888) 265-4301

1572 South 1st street
San Jose, CA 95112 USA

Email ContactEmail Contact